آیا سولفات ها برای ما ضرر دارند؟
سولفات چیست؟
این ماده در محصولات بهداشتی و مراقبت شخصی به عنوان سورفکتانتها، امولسیون، پاک کنندهها و عامل کف ساز، مورد استفاده قرار میگیرد. انواع گوناگونی از محصولات مراقبت شخصی از جمله خمیردندان، شامپو، صابون، پاک کنندههای صورت، ژلها، نمک حمام، سفید کنندهها، رنگ مو و… ممکن است حاوی این ماده باشند. این ماده تقریبا در همه محصولات مراقبت شخصی وجود دارد و محبوبترین آن سدیم لوریل سولفات، سدیم لورث سولفات و آمونیوم لورل سولفات است. و ترکیبی که اغلب استفاده نمیشود سدیم میتر سولفات نامیده میشود.
دلیل اصلی استفاده از این مواد در محصولات بهداشتی ایجاد کف زیاد و توانایی بالا در از بین بردن لیپید (چربیها) است. این ویژگی ها باعث میشود فرد استفاده کننده احساس بهتری نسبت توانایی پاک سازی به محصول داشته باشد. و همانطور که احتمال حدس زدهاید این ماده بسیار ارزان است.
آیا سولفات باعث آلرژی میشود؟
آلرژی ناشی از حساسیت بالای دستگاه ایمنی بدن به مواد مختلف است. اگر شما نیز دارای دستگاه ایمنی حساسی باشید ممکن است به بعضی مواد و عناصر حساسیت نشان دهید و سولفات نیز از این قاعده مستثنی نیست. با این اوصاف میتوان گفت که این ماده مستقیما آلرژی زا نیست. اما موضوع دارای نکتهای دیگر نیز هست. از آنجا که سولفاتها میتوانند چربیهای روی پوست را با قدرت زیادی پاک کنند و از آنجا که این چربیها لایه محافظ پوست در برابر عناصر خارجی از جمله مواد آلرژیک است؛ در نتیجه ممکن است این عملکرد باعث تشدید آلرژی در افراد دارای سیستم ایمنی حساس شود. در واقع با شکسته شدن مانع یکپارچه چربی روی پوست، پوست تحریک شده و بثورات و قرمزی و التهاب روی آن بیشتر به نظر میرسد. با تمام این اوصاف با دقت در برچسبهای محصولات بهداشتی میتوانید به دنبال نمونههای ملایم و مناسب برای پوستهای حساس و یا کودکان بگردید. در واقع در این محصولات از سولفات ضعیف شده استفاده میشود.
آیا سولفات باعث پیری زودرس میشود؟
وقتی میگوییم سولفاتها موجب پیری زودرس پوست میشوند ممکن است وحشتناک باشد. اما شدت رخ دادن این پروسه نیز بسیار مهم است. به طور کلی این ماده با حذف چربیهای روی پوست، موجب خشک شدن پوست میشود. در نتیجه روغنهای طبیعی پوست حذف شده و پروتئینهایی که موجب حالت انعطافپذیر در پوست میشوند شکسته میشود. ناگزیر باید گفت این ماده میتواند روند پیر شدن پوست را تسریع کند. چراکه همانطور که میدانید یک پوست سالم پوستی هیدراته و نرم و با مقدار کافی لایه محافظ چربی روی خود است. اما بهتر است نگران نباشید. چراکه این اثر از آنچه تصور میکنید کمتر است و از سویی میتوانید با استفاده از محصولات مرطوب کننده و تغذیه کننده پوست، این کمبود را جبران نمایید.
آیا سولفات برای موهای شما مضر است؟
در پنچ سال گذشته بحثهای زیادی در زمینه اثر سولفات موجود در شامپو بر پوست و موی سر، ایجاد شده است. ولی آیا واقعا این ماده برای موی شما مضر است؟
همه ما میدانید که این ماده در انجام وظیفه پاکسازی خود بسیار عالی عمل میکند. از سویی نیز با از بین بردن چربی روی پوست سر و تحریک آن، میتواند به نوعی به رشد موها کمک کند. اما در بعضی از افراد این ماده موجب شکننده شدن موی سر و خارش و نازک شدن پوست سر میشود. به این افراد دو توصیه داریم.اول اینکه موهای خود را با یک روغن گیاهی مناسب پس از شستشو چرب کنید. و دوم اینکه از شامپوهای ملایمتر استفاده کنید. با وجود همه مواردی که گفته شد؛ این مسئله نیز بسته به جنس موی هر شخص متفاوت است. افراد زیادی روزانه از شامپوهای معمول استفاده میکنند و مشکلی ندارند. ولی اگر جزو این افراد نیستید بهتر است دو توصیه گفته شده در پاراگراف قبلی را فراموش نکنید.
آیا سولفاتها واقعا سلامتی شما را به خطر میاندازند؟
در همین ابتدا بگوییم که سولفاتها باعث سرطان نمیشوند. هیچ بررسی علمی مستندی در این زمینه وجود ندارد. با این حال بسیاری از مردم معتقدند مصرف مداوم این مواد موجب سنتز سولفاتها شده و میتواند عاملی سرطانزا باشد. شخصا میخواهم به تولیدکنندگان مواد بهداشتی اعتماد کنم و معتقدم که چنین خطری وجود ندارد. شما نیز بهتر است این نگرانی را در خود راه ندهید. همچنین در مواردی بحثهایی پیرامون اثر سولفاتها در بهم ریختن تعادل هورمونی، مسمومیت عصبی و ایجاد مشکل در تولید مثل منتشر شده است. در این زمینه نیز خوشبختانه مدرک علمی مستندی وجود ندارد. این افراد معتقدند سولفات مادهای سمی است و تمایل به تجمع در بدن انسان دارد! به ره حال من معتقدم که آسیبهای ناشی از استفاده نکردن از مواد بهداشتی حاوی این ماده، میتواند بسیار بیشتر از این حدس و گمانها باشد.
کلام آخر :
با توجه به گسترش فرآیند تحقیق و توسعه محصولات آرایشی و بهداشتی در سراسر دنیا و از چمله ایران , پیشنهاد لابراتوار آرایشی مانیا به افرادی که پوست حساس دارند استفاده از محصولات بدون سولفات است که در آنها از عوامل کفزا بر پایه سولفاتها استفاده نشده است.
منبع
این مقاله توسط تیم تحقیقاتی لابراتوار آرایشی مانیا گردآوری و تنظیم شده است.
نویسندگان : سید حمیدرضا طباطبایی ابراهیمی ، زینت شهبازبگیان
مطالب مرتبط :
تفاوت ماسک مو آبکشی و بدون آبکشی چیست؟
فواید هیالورونیک اسید
فرمولاسیون محصولات آرایشی و بهداشتی
تولید ظرفیت خالی محصولات آرایشی و بهداشتی
بلاگرهای ایرانی آرایشی
فواید گل ختمی
فواید ویتامین ب برای پوست
فواید عصاره میموزا
فواید گل محمدی
تولید در ظرفیت خالی انواع کرم آبرسان
فواید گلابی خاردار (میوه کاکتوس)