انواع فرمولاسیون شامپو و تفاوت آنها
شامپوهای سر امروزه تنوع بسیار گستردهتری نسبت به سالهای گذشته دارند، شامپوها در غلظتهای متنوع و رنگها و بوهای مختلفی در دسترس مشتریان قرار دارند.
اما سوال اینجاست که این تنوع امروزی در کیفیت شامپوها هم تاثیر داشته است و یا فقط برای جذب مشتریان جدید این تنوع شکل گرفته است!
شاید باورپذیری این حرف بسیار سخت باشد ولی فرمولاسیون بیشتر شامپوها یکسان است و در ترکیبات تمامی شامپوها مواد اولیه مشابهی دیده میشود.
برای درک بیشتر این حرف بهتر است کمی درباره فرمولاسیون شامپو صحبت کنیم.
آب دیونیزه :
آب دیونیزه یا همان آب مقطر ماده اصلی تمامی شامپوهای موجود در بازار است. آب در تمامی فرمولاسیونهای شامپو وجود دارد و تقریبا هشتاد درصد ترکیبات انواع شامپو را تشکیل میدهد!
بله هیچ اشتباهی نشده است ۸۰ تا ۹۰ درصد از ترکیبات شامپوهای موجود در بازار آب دیونیزه است و فرقی بین ایرانی یا خارجی بودن آن نیست.
سدیم لوریل اتر فسفات :
سدیم لوریل اتر فسفات، یکی از اصلی ترین مواد شیمیایی در جهان میباشد که برای تولید شامپو از آن استفاده میشود و در محصولات ایرانی نیز کاربرد دارد. سدیم لوریل اتر فسفات در حقیقت نوعی صابون صنعتی به شمار میرود و خود این ماده به تنهایی دارای کف بسیاری میباشد. پایه و اساس بیشتر شامپوهای تولید شده در سطح جهان سدیم لوریل اتر فسفات میباشد.
اتیلن گلایکول مونو استئارات :
ایجاد حالت صدفی شکل در شامپوها که سبب گردیده مشتریان توجه بیشتر به آن داشته باشند و این موضوع با استفاده از مادهای به اسم اتیلن گلایکول مونو استئارات انجام پذیر میباشد و حالتی مانند ابریشم به شامپو میدهد که درصدی ناچیز (کمتر از یک درصد) در فرمولاسیونهای مختلف شامپو دارد.
روغنها :
روغنهای مختلفی وجود دارند که باعث نرم کنندگی موها می شوند که در فرمولاسیونهای مختلف از یک درصد تا سه درصد معمولا مورد استفاده قرار میگیرند.
مانند روغن نارگیل ، روغن جوجوبا ، روغن آووکادو ، روغن آرگان ، روغن بادام و...
عصارههای گیاهی :
در برخی از شامپوها برای بالا بردن کیفیت شامپو و اثر بیشتر و بهتر بر روی موها از عصارههای گیاهی مانند عصاره انار و یا عصاره میوه بلک بری و یا عصارههای دیگر تا دو درصد نیز استفاده میشود.
پروپیلن گلایکول :
پروپیلین گلایکول در شامپوها حالت شفافیت و لخت کنندگی به موها میدهد. این ماده یکی از موادی میباشد که اکثراً بطور جداگانه در بازارهای مصرفی عرضه میگردد، اما بعضی از تولیدکنندگان شامپو از این ماده برای ایجاد خواص ویژه در تولیدات خود استفاده میکنند.
همچنین گفتنی است پروپیلن گلایکول در محصولات دیگر آرایشی و بهداشتی نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
نمک :
بله دقیقا نمکی که در آشپزی استفاده میکنیم یه ماده اساسی در تولید شامپو است که برای غلظت دهندگی آن مورد استفاده قرار میگیرد. البته نمک مورد استفاده در صنعت آرایشی و بهداشتی نمک بدون ید است.
نگهدارندهها :
متیل پاراهیدروکسی بنزوئیک اسید یا فرمالین موجب جلوگیری از فاسد شدن شامپو و رشد باکتری در آنها میشود و برای مدتی از فساد شامپو جلوگیری میکند. در محصولاتی که آب وجود دارد باید از نگهدارنده های مجاز آرایشی و بهداشتی استفاده شود تا محصول نهایی دچار مشکل و فساد نشود.
رنگ :
رنگ دانههای مصرفی در تولید شامپوها رنگ دانههای پایه آب یا محلول در آب هستند که درصد بسیار ناچیزی دارند،رنگ دانهها یک هزارم درصد در شامپوها مورد استفاده قرار میگیرند.
اسانس :
شامپوها از آن دسته از محصولات آرایشی و بهداشتی هستند که معمولا بیشتر آنها رایحه متنوعی دارند که معمولا کمتر از یک درصد از اسانسهای مجاز آرایشی و بهداشتی در شامپو استفاده میشود.
بتائین :
ماده است که در شامپوها استفاده می شود و تقویت کننده کف ایجاد شده و در نهایت تمیزی مو میشود.
منتول :
حتما برای شما هم اتفاق افتاده است که بعد از استفاده یک شامپو حس خنکی و تازگی در پوست سر خود حس کردهاید، برای ایجاد این حس خنکی از منتول در شامپوها استفاده میشود.
پس شامپوهای مخصوص مو خشک و چرب و یا معمولی چه فرقی باهم دارنند؟
فرمولاسیون شامپو مخصوص موهای خشک :
شامپوهای مخصوص موهای خشک دارای قدرت شویندگی در حد یازده درصد میباشند اما به منظور بهبود و خشکی مو ، در ساختار این نوع شامپوها درصد بیشتری از روغنهای نرم کننده، همچون کوکونات دی اتانل آمید شده است تا موجب لطافت مو شود.
فرمولاسیون شامپو مخصوص موهای معمولی :
ساختار شامپوهای مخصوص موهای معمولی به این شکل است که این نوع شامپوها دارای قدرت شویندگی حدودا دوازده درصد میباشند، این بدین معنی است که مقدار کمتری از قدرت شویندگی شامپو برای موی چرب است.
فرمولاسیون شامپو مخصوص موهای چرب :
فرمولاسیون شامپوهای مخصوص موهای چرب به شکلی است که از قدرت شویندگی بیشتری برخوردار میباشند و دارای چهارده درصد سدیم لوریل اتر سولفات میباشند.
در این شامپوها موادی مانند روغن درخت چای سبز برای کنترل چربی استفاده میشود.
فرمولاسیون شامپو بچه :
به دلیل لطافت پوست سر و صورت کودکان ساختار و فرمولاسیون این نوع شامپوها با مواد متفاوت دیگری تولید میگردد. قدرت شویندگی شامپو بچه ده درصد میباشد اما به علت ساختار فرمولاسیون ویژه آن، در اثر تماس با چشم موجب سوزش و اشک نمیگردد،که یکی از اساسی ترین موارد آن عدم استفاده از نمک برای غلظت دهندگی به شامپو بچه است. که در شامپو بچه از موادی دیگر برای غلظت دهندگی به شامپو استفاده میشود.
سخن پایانی :
تمامی شامپوهای موجود در بازار در حدود نود درصد از مواد تشکیل دهنده آنها یکسان است و گاهی تولید کنندگان برای بقا در بازار رقابتی کنونی مجبور به کاهش قیمت فرمولاسیونهای محصولات تولیدی خود هستند و در نتیجه آن محصول از کیفیت بالایی برخوردار نخواهد بود و فقط برای بقای شرکت با قیمت رقابتی تولید میشود.
این مقاله توسط تیم تحقیقاتی لابراتوار آرایشی مانیا گردآوری و تنظیم شده است.
نویسندگان : سید حمیدرضا طباطبایی ابراهیمی ، زینت شهبازبگیان
ارائه فرمولاسیون محصولات آرایشی و بهداشتی
تولید در ظرفیت خالی محصولات آرایشی و بهداشتی
مطالب مرتبط :
فواید روغن درخت چای
فواید روغن هسته انگور
فواید آلوئه ورا
فواید روغن آرگان
نحوه صحیح استفاده از ماسک مو
انواع محصولات آرایشی و بهداشتی برای صورت